De kalender: Uw stappenplan in de voorbereidingen

Wij ondersteunen u graag bij alle voorbereidingen voor Actie Kerkbalans. De kalender is hier een mooi hulpmiddel voor. Uw stappenplan in de voorbereiding voor Actie Kerkbalans. In dit document staan per maand de voorbereidingen en acties beschreven. Download de volledige kalender als pdf of scroll naar beneden voor de stappen per maand.

Download de kalender

September 2021

1. Tel uw kerkleden

Hoeveel kerkleden wilt u bereiken met de Actie Kerkbalans? Door te tellen weet u hoeveel materialen u nodig hebt. Maak voor deze telling gebruik van de parochie- of gemeenteadministratie en kijk vooral ook even naar de aantallen van de afgelopen actie.

2. Kies de materialen

Folders, posters, enveloppen: in de webshop staan allerlei materialen klaar om uw Actie Kerkbalans te ondersteunen. Bedenk vast hoe uw mailing, bijvoorbeeld envelop, brief en folder, eruit komt te zien. Zo kunt u tijdig – uiterlijk in oktober – de juiste materialen bestellen. Het is ook mogelijk actiematerialen op maat te laten maken. Bekijk en bewerk de foldertekst: in u-vorm of in je-vorm

3. Bepaal de doelgroepen

Een boodschap die is afgestemd op iemands persoonlijke situatie, werkt altijd het beste. Bedenk daarom welke groepen kerkleden u wilt bereiken. Bijvoorbeeld: trouwe gevers, nieuwkomers, jongeren of ouders van dopelingen, communicantjes en vormelingen. Selecteer per doelgroep de juiste adressen uit de parochie- of gemeenteadministratie.

4. Stel een conceptbrief op

Maak een concept van de brief waarmee u kerkleden gaat vragen bij te dragen aan de Actie Kerkbalans. In deze brief staat het doel van uw Actie centraal, zodat voor de lezer heel helder is waar het geld voor nodig is. Bijvoorbeeld: het kerkgebouw, het pastoraat, het kinderwerk of een specifiek jongerenproject. Hoe urgenter en concreter, hoe beter! Er staan verschillende voorbeeldbrieven voor u klaar.

.
TIP: richt de brief aan mensen persoonlijk, dat maakt het appél sterker. Maak de brief aansprekend met foto’s uit de beeldbank

5. Plaats een herinnering in het kerkblad

Terwijl we de Actie Kerkbalans 2022 opstarten, ronden we de Actie 2021 af. Stuur een artikel naar de redactie van het parochie- of kerkblad om kerkleden te herinneren aan de laatste Actie Kerkbalans. Een voorbeeldartikel en bijpassend beeld staan voor u klaar. Ga naar het artikel

6. Stuur een herinnering aan niet-betalers

Stuur een herinnering naar mensen die voor de Actie 2021 nog niet hebben gegeven. Dit kan per mail of per post. We helpen u op weg met een voorbeeld.

7. Meld u aan voor een workshop

Op verschillende plekken in het land geeft Actie Kerkbalans workshopavonden over het organiseren van de Actie Kerkbalans. Ook bij u in de buurt. Leuk én leerzaam. Meld u vandaag nog aan!

In de Rooms-Katholieke Kerk organiseren ook sommige bisdommen bijeenkomsten of webinars over het voeren van Actie Kerkbalans. Kijk daarvoor op de website van uw eigen bisdom.

Oktober 2021

1. Informeer bestaande vrijwilligers

Tijdens de Actie Kerkbalans 2022 in januari hebt u vrijwilligers nodig die de folders of brieven bij parochianen of gemeenteleden thuis langsbrengen. Welke vrijwilligers van de afgelopen Actie doen dit jaar weer mee? Laat hen weten hoe blij u bent dat u weer op ze mag rekenen. Vertel wat dit jaar het doel van de Actie is en wat er in grote lijnen van ze wordt verwacht.

2. Werf nieuwe vrijwilligers

Misschien doen niet alle vrijwilligers dit jaar weer mee. Of misschien kunt u wel een aantal extra handen gebruiken voor het langsbrengen van de brieven/folders bij de kerkleden thuis. Ga op zoek naar nieuwe vrijwilligers, bijvoorbeeld met een oproepje in het kerkblad of door gericht mensen (of misschien een huis- of studiekring) te vragen. Bekijk de oproep.

3. Maak de brief definitief

In september hebt u nagedacht over de brief waarmee u kerkleden gaat vragen bij te dragen. Tijd om de brief definitief te maken! Staat uw concrete verzoek er helder in?
Het helpt om specifieke doelgroepen gericht aan te schrijven. Bekijk hier de voorbeeldbrieven.

TIP: richt de brief aan mensen persoonlijk, dat maakt het appél sterker. Maak de brief aansprekend met foto’s uit de beeldbank.

4. Bestel de materialen

In september hebt u nagedacht over de folders, brieven, posters en/of enveloppen die u nodig hebt voor de Actie Kerkbalans 2022. Tijd om te bestellen! Houd u rekening met de besteltermijnen: uiterlijk in oktober besteld, betekent levering in de eerste weken van december. Als u later bestelt, ontvangt u de materialen ook later. Bij een bestelling in december kunnen we levering vóór aanvang van de actie niet meer garanderen. Ga naar de webshop.