De kalender: Uw stappenplan in de voorbereidingen

Wij ondersteunen u graag bij alle voorbereidingen voor Actie Kerkbalans. De kalender is hier een mooi hulpmiddel voor. Uw stappenplan in de voorbereiding voor Actie Kerkbalans. In dit document staan per maand de voorbereidingen en acties beschreven. De kalender voor 2023 is vanaf nu te downloaden.

Download de kalender

September 2022

1. Tel uw kerkleden

Hoeveel kerkleden wilt u bereiken met de Actie Kerkbalans? Door te tellen weet u hoeveel materialen u nodig hebt. Maak voor deze telling gebruik van de parochie- of gemeenteadministratie en kijk vooral ook even naar de aantallen van de afgelopen actie. 

2. Bepaal de doelgroepen

Een boodschap die is afgestemd op iemands persoonlijke situatie, werkt altijd het beste. Bedenk daarom welke groepen kerkleden u wilt bereiken. Bijvoorbeeld: trouwe gevers, nieuwkomers, jongeren of ouders van dopelingen, communicantjes en vormelingen.

 

Selecteer per doelgroep de juiste adressen uit de parochie- of gemeenteadministratie. 

3. Bepaal uw kanalen

U kunt kerkleden op verschillende manieren bereiken om hen te vragen om een bijdrage voor Actie Kerkbalans. Naast de traditionele brief kunt u er ook voor kiezen de telefoon, e-mail en social media in te zetten. Wat past het beste bij uw leden? 

 

Met telefoonwerving hebben we in een pilot hele goede resultaten geboekt. We nemen dit als campagne-team volledig voor u uit handen. Via de website kunt u zich aanmelden voor de eerstvolgende belactie.

 

Kiest u voor een telefoonactie? Communiceer hier dan over richting gemeenteleden en parochianen. Er staat een voorbeeldbericht klaar. Ook hebben we voor het secretariaat een protocol opgesteld met antwoorden op veelgestelde vragen, mochten kerkleden met vragen komen.

 

4. Kies de materialen

Folders, brieven, enveloppen en posters: in de webshop staan allerlei materialen klaar om uw Actie Kerkbalans te ondersteunen. Bedenk vast hoe uw fysieke mailing eruit komt te zien. Zo kunt u tijdig – uiterlijk in oktober – de juiste materialen bestellen. Het is ook mogelijk actiematerialen op maat te laten maken. 

 

5. Stel een conceptbrief op

Maak een concept van de brief of e-mail waarmee u kerkleden gaat vragen bij te dragen aan de Actie Kerkbalans. In dit bericht staat het doel van uw Actie centraal, zodat voor de lezer heel helder is waar het geld voor nodig is. Bijvoorbeeld: het kerkgebouw, het pastoraat, het kinderwerk of een specifiek jongerenproject. Hoe urgenter en concreter, hoe beter! Er staan verschillende voorbeeldbrieven voor u klaar. 

 

Bekijk de voorbeeldbrieven

 


 

TIP: richt de brief aan mensen persoonlijk, dat maakt het appél sterker. Maak de brief aansprekend met foto’s uit de beeldbank.

6. Stuur een herinnering aan niet-betalers

Stuur een herinnering naar mensen die voor de Actie 2022 wel een toezegging hebben gedaan, maar nog niet hebben gegeven. Dit kan per mail, per post of per telefoon. We helpen u op weg met een voorbeeld. 

 

Bekijk de voorbeeldherinnering of het belscript

Oktober 2022

1. Informeer bestaande vrijwilligers

Tijdens de actieperiode van Actie Kerkbalans 2023 in januari hebt u vrijwilligers nodig die de folders of
brieven bij parochianen of gemeenteleden thuis langsbrengen. Welke vrijwilligers van de afgelopen Actie doen dit jaar weer mee? Laat hen weten hoe blij u bent dat u weer op ze mag rekenen. Vertel wat dit jaar het doel van de Actie is en wat er in grote lijnen van ze wordt verwacht. 

2. Werf nieuwe vrijwilligers

Misschien doen niet alle vrijwilligers dit jaar weer mee of kunt u wel een aantal extra handen gebruiken voor het langsbrengen van de brieven/folders bij de kerkleden thuis. Ga op zoek naar nieuwe vrijwilligers, bijvoorbeeld met een oproepje in het kerkblad of door gericht mensen (of misschien een huis- of studiekring) te vragen.

 

3. Maak de brief definitief

In september hebt u nagedacht over het bericht waarmee u kerkleden gaat vragen bij te dragen. Tijd om de brief of e-mail definitief te maken! Staat uw concrete verzoek er helder in? Het helpt om specifieke doelgroepen gericht aan te schrijven. 

 

TIP: richt de brief aan mensen persoonlijk, dat maakt het appél sterker. Maak de brief aansprekend met
foto’s uit de beeldbank (te vinden onder Downloads > Communicatie).

4. Bestel de materialen

In september hebt u nagedacht over de folders, brieven, posters en/of enveloppen die u nodig hebt voor de Actie Kerkbalans 2023. Tijd om te bestellen! Houd u rekening met de besteltermijnen: uiterlijk in oktober besteld, betekent levering in de eerste weken van december. Als u later bestelt, ontvangt u de materialen ook later. Bij een bestelling in december kunnen we levering vóór aanvang van de actie niet meer garanderen. 

 

 

5. Verdiep u in online doneren

We adviseren u kerkleden dit jaar de mogelijkheid te bieden om digitaal te geven voor Actie Kerkbalans. Er zijn speciaal voor kerken en parochies verschillende apps ontwikkeld die het kerkleden makkelijk maken een online betaling te doen. Actie Kerkbalans werkt met verschillende app-aanbieders samen. Ook met een QR-code kunnen mensen online geven. Verdiep u hier eens in, zodat u zich kunt voorbereiden en een app desgewenst tijdig kunt installeren. 

 

Lees meer over geven met apps of QR-codes