De kalender: Uw stappenplan in de voorbereidingen

Wij ondersteunen u graag bij alle voorbereidingen voor Actie Kerkbalans. De kalender is hier een mooi hulpmiddel voor. Uw stappenplan in de voorbereiding voor Actie Kerkbalans. In dit document staan per maand de voorbereidingen en acties beschreven. Download de volledige kalender als pdf of scroll naar beneden voor de stappen per maand.

Download de kalender

Oktober 2021

1. Informeer bestaande vrijwilligers

Tijdens de Actie Kerkbalans 2022 in januari hebt u vrijwilligers nodig die de folders of brieven bij parochianen of gemeenteleden thuis langsbrengen. Welke vrijwilligers van de afgelopen Actie doen dit jaar weer mee? Laat hen weten hoe blij u bent dat u weer op ze mag rekenen. Vertel wat dit jaar het doel van de Actie is en wat er in grote lijnen van ze wordt verwacht.

2. Werf nieuwe vrijwilligers

Misschien doen niet alle vrijwilligers dit jaar weer mee. Of misschien kunt u wel een aantal extra handen gebruiken voor het langsbrengen van de brieven/folders bij de kerkleden thuis. Ga op zoek naar nieuwe vrijwilligers, bijvoorbeeld met een oproepje in het kerkblad of door gericht mensen (of misschien een huis- of studiekring) te vragen. Bekijk de oproep.

3. Maak de brief definitief

In september hebt u nagedacht over de brief waarmee u kerkleden gaat vragen bij te dragen. Tijd om de brief definitief te maken! Staat uw concrete verzoek er helder in?
Het helpt om specifieke doelgroepen gericht aan te schrijven. Bekijk hier de voorbeeldbrieven.

TIP: richt de brief aan mensen persoonlijk, dat maakt het appél sterker. Maak de brief aansprekend met foto’s uit de beeldbank.

4. Bestel de materialen

In september hebt u nagedacht over de folders, brieven, posters en/of enveloppen die u nodig hebt voor de Actie Kerkbalans 2022. Tijd om te bestellen! Houd u rekening met de besteltermijnen: uiterlijk in oktober besteld, betekent levering in de eerste weken van december. Als u later bestelt, ontvangt u de materialen ook later. Bij een bestelling in december kunnen we levering vóór aanvang van de actie niet meer garanderen. Ga naar de webshop.

November 2021

1. Kondig de Actie Kerkbalans aan

Laat parochianen en gemeenteleden weten dat de Actie Kerkbalans er weer aankomt! Plaats een bericht in het kerk- of parochieblad, op de website en/of op de social mediakanalen van uw parochie of gemeente. Vertel helder waar het geld voor wordt ingezameld en hoe belangrijk dit is. Er staan basisteksten en beelden voor u klaar.

Download de voorbeeldtekst
Ga naar de beeldbank voor ondersteunend beeldmateriaal.

2. Stuur informatie naar vrijwilligers

Geef de vrijwilligers die de folders/brieven langs gaan brengen duidelijke instructies en een planning in een mail of brief. Zo weten zij precies wat er in januari van hen wordt verwacht. Misschien is het leuk hier vast een klein bedankje bij te doen, bijvoorbeeld een Merci-chocolaatje? Voor een positieve start.

3. Stel de mailing samen

Zijn de materialen binnen? Dan kunt u de mailing die rondgebracht gaat worden, vast inpakken. Bijvoorbeeld: de brief en de folder in de envelop stoppen.

4. Organiseer een uitrolmoment

Het inluiden van de Actie Kerkbalans is de laatste jaren succesvol gebleken. Prik hiervoor vast een moment in de startweek van 15 tot 22 januari. U kunt de actie bijvoorbeeld heel letterlijk inluiden door de kerkklokken te luiden. Of door, net als vorig jaar, Actie Kerkbalans ‘uit te rollen’. Speciaal daarvoor hebben we een rode loper ontwikkeld, met opdruk ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Bestel de rode loper.

Denk vast na over hoe u van dit uitrolmoment iets bijzonders maakt. Zodat het echt bijdraagt aan een goede promotie van de Actie Kerkbalans. Misschien is het mooi om juist de kinderen dit jaar als eerste over de rode loper te laten gaan, om zo het ‘geven voor de kerk van morgen’ te symboliseren? Nodig de lokale pers erbij uit. En maak vooral ook zelf foto’s voor de website en social media van de kerk. Zorg er ook voor dat de folders van de Actie Kerkbalans 2022 tijdens het uitrolmoment klaarliggen.