De kalender: Uw stappenplan in de voorbereidingen

Wij ondersteunen u graag bij alle voorbereidingen voor Actie Kerkbalans. De kalender is hier een mooi hulpmiddel voor. Uw stappenplan in de voorbereiding voor Actie Kerkbalans. In dit document staan per maand de voorbereidingen en acties beschreven. Download de volledige kalender als pdf of scroll naar beneden voor de stappen per maand.

Download de kalender

November 2021

1. Kondig de Actie Kerkbalans aan

Laat parochianen en gemeenteleden weten dat de Actie Kerkbalans er weer aankomt! Plaats een bericht in het kerk- of parochieblad, op de website en/of op de social mediakanalen van uw parochie of gemeente. Vertel helder waar het geld voor wordt ingezameld en hoe belangrijk dit is. Er staan basisteksten en beelden voor u klaar.

Download de voorbeeldtekst
Ga naar de beeldbank voor ondersteunend beeldmateriaal.

2. Stuur informatie naar vrijwilligers

Geef de vrijwilligers die de folders/brieven langs gaan brengen duidelijke instructies en een planning in een mail of brief. Zo weten zij precies wat er in januari van hen wordt verwacht. Misschien is het leuk hier vast een klein bedankje bij te doen, bijvoorbeeld een Merci-chocolaatje? Voor een positieve start.

3. Stel de mailing samen

Zijn de materialen binnen? Dan kunt u de mailing die rondgebracht gaat worden, vast inpakken. Bijvoorbeeld: de brief en de folder in de envelop stoppen.

4. Organiseer een uitrolmoment

Het inluiden van de Actie Kerkbalans is de laatste jaren succesvol gebleken. Prik hiervoor vast een moment in de startweek van 15 tot 22 januari. U kunt de actie bijvoorbeeld heel letterlijk inluiden door de kerkklokken te luiden. Of door, net als vorig jaar, Actie Kerkbalans ‘uit te rollen’. Speciaal daarvoor hebben we een rode loper ontwikkeld, met opdruk ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Bestel de rode loper.

Denk vast na over hoe u van dit uitrolmoment iets bijzonders maakt. Zodat het echt bijdraagt aan een goede promotie van de Actie Kerkbalans. Misschien is het mooi om juist de kinderen dit jaar als eerste over de rode loper te laten gaan, om zo het ‘geven voor de kerk van morgen’ te symboliseren? Nodig de lokale pers erbij uit. En maak vooral ook zelf foto’s voor de website en social media van de kerk. Zorg er ook voor dat de folders van de Actie Kerkbalans 2022 tijdens het uitrolmoment klaarliggen.

December 2021

1. Communiceer opnieuw, ook over het startmoment

De Actie Kerkbalans 2022 komt nu dichtbij. Breng de Actie nogmaals onder de aandacht in het kerkblad, op de website en op de social mediakanalen van de kerk. Vermeld hier dit keer ook bij waar en wanneer het startmoment plaatsvindt en nodig kerkleden ervoor uit.

Ga naar de voorbeeldtekst

Bekijk de beelden in de beeldbank.

2. Kondig de Actie aan in de dienst/viering

Vraag de voorganger om in de viering of dienst te noemen dat de Actie er weer aankomt en waarom dit voor het voortbestaan van de kerk belangrijk is. Vraag ook om voorbede voor al het voor bereidende werk.

3. Prik een startmoment voor vrijwilligers

Laat de vrijwilligers die de brieven gaan rondbrengen, weten wanneer zij de materialen kunnen ophalen.

4. Zet een persbericht klaar

Zorg dat er een persbericht klaarstaat om in januari te versturen naar de lokale pers. En bepaal vast naar welke media u deze wilt sturen. U vindt een klant-en-klaar persbericht op de site. U kunt deze nog ‘op maat’ maken door bijvoorbeeld quotes toe te voegen van uw eigen voorganger over waarom de Actie Kerkbalans voor jullie kerk belangrijk is. Stuur ook passende beelden mee.

Bekijk het persbericht

Ga naar de beeldbank.