Beperk betaalmogelijkheden
Maak het voor uw parochianen of gemeenteleden zo makkelijk mogelijk om te reageren. Veel organisatoren kiezen ervoor hun leden meerdere toezeggings- en betaalmogelijkheden te bieden. Op zich een goed idee, omdat iedereen betaalvoorkeuren heeft, maar het leidt ertoe dat u meer moet uitleggen. Dat maakt het antwoordformulier ingewikkelder en minder overzichtelijk, zeker sinds de invoering van de Single European Payment Area (SEPA), waarin de machtiging voor een automatische incasso moet worden voorzien van een aantal formele kenmerken.

Acceptgiro blijft belangrijk
Daarnaast wordt de acceptgiro steeds minder gebruikt voor betalingen. Sterker nog, de banken zijn van plan de acceptgiro in 2019 buiten gebruik te stellen. Toch speelt de acceptgiro nog een belangrijke rol. Het is een hulpmiddel bij internetbetalingen en voor veel mensen is de ‘gele strook’ in hun stapel administratie ook een belangrijk signaal dat er nog iets betaald moet worden. Bovendien kunt u met behulp van het betalingskenmerk de betalingen vrijwel volledig geautomatiseerd verwerken. Voor het aanbieden van de mogelijkheid voor automatische incasso of acceptgiro’s heeft u een contract nodig met uw bank.

Antwoordformulier
Het is dus van belang dat u goed nadenkt over de opzet van uw antwoordformulier. Wat moet er wel op staan en wat niet? Hier vindt u een aantal modellen. De antwoordstroken zijn via de webwinkel te bestellen.

Tip

De gepersonaliseerde antwoordformulieren kunt u doorgaans via uw software voor de ledenadministratie aanmaken. Omdat dit de mogelijkheid biedt om ook een aantal persoonlijke gegevens van uw parochianen of gemeenteleden weer te geven, heeft dit model onze voorkeur. U kunt bijvoorbeeld naam en adresgegevens, maar ook de toezegging of bijdrage van vorig jaar vermelden. Dat is voor uw leden niet alleen gemakkelijker, het leidt ook dikwijls tot hogere toezeggingen voor het nieuwe jaar.