Zo leeft Actie Kerkbalans in het land

Actie Kerkbalans 2024 is in volle gang. In de voorbereidingen en tijdens de actieperiode geven lokale parochies en gemeenten op eigen, creatieve manieren invulling aan de Actie. Een rondje door het land.

In de Protestantse Gemeente Weesp en Driemond zette kerkrentmeester Peter Hooijer de zeskoppige Kerkbalans-commissie in het zonnetje met een erepenning. Hooijer vond het belangrijk om de commissie, die veel werk voor de kerk doet, extra aandacht te geven.

De commissie Kerkbalans die een erepenning ontving.Foto: Riz Jongerius (Weespernieuws)


Bisdom Rotterdam trapte de actie af met een regionaal startmoment in de H. Josephkerk in Gouda. Verschillende sprekers benadrukten er het belang van de Actie, afgewisseld met koorzang en muziek. Ook werden er erepenningen uitgereikt en vertelden vrijwilligers op de rode loper waarom de kerk voor hen belangrijk is:

Foto: Bisdom Rotterdam

Foto: Bisdom Rotterdam


 

In de Gereformeerde Kerk Enter roept een organisator gemeenteleden op om een ‘steentje’ bij te dragen:

Bron: Gereformeerde Kerk Enter


 

In de Drie Ranken in Apeldoorn interviewt gemeentelid Fred Termaat verschillende mensen over het belang van de Actie en de waarde van samen kerk-zijn:


 

Bekend gezicht? Eén van de modellen van Actie Kerkbalans 2024 Ronald Dongor is parochiaan in de St. Martinuskerk in Amersfoort. Tijdens de actieperiode zet de parochie onder andere de website in om kerkleden te vragen om bij te dragen:


 

In de Jeruzalemkerk in Zwolle blikken ouderlingen-kerkrentmeesters Klaas Bos, Jan Jonker, Aart Schoonderbeek en Han Slootweg terug op wat er in 2023 mogelijk was dankzij Kerkbalans, en vooruit op de wensen voor 2024:


 

In Losser werken de Geloofsgemeenschap Katholiek Losser en de Protestantse Gemeente Losser al een aantal jaren samen bij de start van de actie. Die start vond ook dit jaar plaats in de oude Martinustoren, die vol stond met belangstellenden. Katholieken en protestanten ‘trappen’ overigens niet af maar ‘luiden’ de actie samen in door de kerkklokken te luiden.


 

De Grote of St. Bavokerk in Haarlem deelde in de folder en op de website verhalen van gemeenteleden over wat de kerk voor hen betekent.

 


 

In Monster en Ter Heijde slaan de Hervormde gemeente Ter Heijde aan Zee, de Hervormde Gemeente Monster, de Rooms-katholieke parochie H. Machutus en de Protestantse gemeente te Monster de handen ineen voor Actie Kerkbalans. Vertegenwoordigers van deze kerken komen bij elkaar om samen de actie te starten.

Vertegenwoordigers van de vier kerken in Monster en Ter Heijde komen bij elkaar om de actie zaterdag 13 januari te starten.