Mijn eenmalige gift: een alternatief voor de acceptgiro

De acceptgiro bestaat niet meer. Bij de organisatie van Actie Kerkbalans in 2024 kunt u geen gebruik meer maken van dit betaalmiddel. Wel heeft de goede doelen-sector een alternatief in het leven geroepen: Mijn eenmalige gift. U kunt deze betaalmethode ook inzetten bij Actie Kerkbalans, al heeft dit administratief wat meer voeten in aarde. Mede om die reden ondersteunt LRP deze mogelijkheid niet.

De banken hebben besloten te stoppen met de acceptgiro omdat het gebruik ervan afneemt. Dit betekent dat alle banken sinds 1 juni 2023 geen acceptgiro’s meer verwerken. U kunt dit betaalmiddel dus niet meer inzetten bij de Actie Kerkbalans 2024.

Mijn eenmalige gift
De goede doelen-sector heeft Mijn eenmalige gift ontwikkeld om het voor donateurs laagdrempelig te houden om te doneren. Hiermee kunnen ook kerkleden makkelijk en vertrouwd een (eenmalige) gift aan uw parochie of gemeente overmaken. Mijn eenmalige gift werkt op dezelfde manier als de acceptgiro. Het enige verschil is dat kerkleden de kaart of antwoordstrook niet aan de bank sturen, maar in een retourenvelop opsturen of inleveren bij uw parochie of gemeente. Kerkleden kunnen ook een internetoverboeking doen door de betaalinformatie op Mijn eenmalige gift over te nemen in de bankomgeving, of door de QR-code te scannen.

Let op: Mijn eenmalige gift is niet mogelijk in combinatie met LRP (ledenregistratie binnen de PKN). Ook is Mijn eenmalige gift voor parochies en gemeenten iets lastiger te regelen dan voor de meeste goede doelen. Om de volgende twee redenen:

1. Incassant-ID
Met de acceptgiro machtigden kerkleden de bank om geld af te schrijven van zijn of haar rekening. Maar met Mijn eenmalige gift machtigt de giftgever het goede doel of, in dit geval, de kerkelijke instantie zelf. Daarvoor is het nodig dat u als parochie of gemeente een eigen zogenoemd ‘incassant-ID’ heeft. Waar veel goede doelen zo’n ID al hebben, geldt dat voor veel parochies en gmeenten niet. U kunt het incassant-ID aanvragen via de bank waar uw parochie of gemeente bij is aangesloten. De bank stelt hiervoor bepaalde criteria en voorwaarden, zoals waarschijnlijk:

  • expertise om de SEPA-regels (regels voor het betalingsverkeer in Europa) toe te passen, fouten te minimaliseren en de reputatie van het systeem te behouden;
  • financiële reserves om eventuele terugboekingen van kerkleden te vergoeden;
  • Contractuele capaciteit om de bank vrij te waren van het betalen van terugboekingen.

2. Prenotificatie
Een andere voorwaarde om te kunnen werken met Mijn eenmalige gift, is dat u als parochie of gemeente voorafgaand aan de daadwerkelijke incasso een prenotificatie uitstuurt naar de betreffende kerkleden. Een prenotificatie is een soort vooraankondiging van het bedrag dat u gaat incasseren en het moment waarop u dat gaat doen. Deze moet minimaal 14 kalenderdagen voor de incassodatum verstuurd worden. U kunt een prenotificatie sturen via de e-mail of post.

Begin op tijd
Mijn eenmalige gift is al met al een mooi alternatief voor de acceptgiro. Voor organisatoren van Actie Kerkbalans heeft het wel wat meer voeten in aarde om dit te regelen. Begin hier daarom op tijd mee en vraag uw bank naar de mogelijkheden.

Andere betaalwijzen
Er zijn ook andere manieren om het voor donateurs laagdrempelig te houden om te doneren.
Zo kunt u kerkleden vragen hun bijdrage aan Actie Kerkbalans over te maken: